Σχεδιάζοντας μια εμπειρία DAM με γνώμονα τον χρήστη, Μέρος 1

Σχεδιάζοντας μια εμπειρία DAM με γνώμονα τον χρήστη, Μέρος 1

März 5, 2023 0 Von admin
Αρθρο

Από: AVP

9 Απριλίου 2021

Για τον χρήστη, ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (DAM) ή παρόμοιο σύστημα είναι τόσο καλό όσο η εμπειρία αναζήτησης και ανακάλυψης.

Εάν οι χρήστες καλωσοριστούν με μια αρχική σελίδα με την οποία δεν μπορούν να συσχετιστούν, εάν οι αναζητήσεις δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εάν δεν μπορούν να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία πλοήγησης για περιήγηση, απογοητεύονται και φεύγουν. Πολλοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Αναζήτηση

Το DAM και παρόμοια συστήματα υπάρχουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναζητούν και να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Η σωστή εμπειρία αναζήτησης και ανακάλυψης είναι το κλειδί για την υιοθεσία.

Για να σχεδιάσετε ένα σύστημα για δυνατότητα εύρεσης, πρέπει να ξεκινήσετε με τα δομικά στοιχεία: μεταδεδομένα, ταξινόμηση και αρχιτεκτονική πληροφοριών. Για να τα μεταφράσετε σε μια καλή εμπειρία αναζήτησης και ανακάλυψης, πρέπει να μάθετε πώς βλέπουν οι χρήστες σας τον κόσμο.

Όταν σπούδασα βιβλιοθήκες και αρχεία στο σχολείο, έμαθα ότι τα μεταδεδομένα και η ταξινόμηση έχουν να κάνουν με τα πρότυπα. Το μήνυμα ήταν — ακολουθήστε τα πρότυπα και θα είστε σε καλή κατάσταση.

Αργότερα έμαθα ότι τα πρότυπα είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα σημείο εκκίνησης. Άλλωστε, πολλά πρότυπα έχουν «πυρήναςστο όνομά τους για κάποιο λόγο. Τα πρότυπα προσφέρουν ένα συμφωνημένο σύνολο κοινών χαρακτηριστικών για πόρους, αλλά πρέπει να προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά των στοιχείων πληροφορούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οργανώνετε και επισημαίνετε τα πράγματα. Οι λήψεις φωτογραφιών με 400 εικόνες του ίδιου πράγματος θα οργανωθούν και θα περιγραφούν λίγο διαφορετικά από έργα βίντεο με γραφικά, b-roll και εκδόσεις πολλαπλής επεξεργασίας.

Έπειτα, υπάρχει ο επιχειρηματικός τομέας, οι μοναδικές έννοιες μέσα σε έναν οργανισμό. Η χρήση ορολογίας που έχει νόημα για τις στρατηγικές, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του οργανισμού για την περιγραφή του περιεχομένου βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν γιατί δημιουργήθηκε ή το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πρότυπα + χαρακτηριστικά περιουσιακών στοιχείων + επιχειρηματικός τομέας προσφέρουν μια εξαιρετική αρχή. Αλλά για να διασφαλίσετε πραγματικά ότι έχετε μια λύση μεταδεδομένων και ταξινόμησης που θα μεταφραστεί σε μια εμπειρία αναζήτησης και ανακάλυψης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών, Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πώς οι χρήστες μας αναζητούν, περιηγούνται και κατανοούν τα στοιχεία.

Στις επόμενες τρεις αναρτήσεις ιστολογίου, θα μοιραστώ 3 ασκήσεις που θα σας δώσουν μια εικόνα για το πώς οι χρήστες σας είναι πιθανό να περιηγηθούν, να αναζητήσουν, να ανακαλύψουν, να ερμηνεύσουν και να χρησιμοποιήσουν στοιχεία πληροφοριών. Η κατανόηση της κοινής συμπεριφοράς αναζήτησης πληροφοριών θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια λύση που θα σας επιτρέψει να κάνετε σωστά τα δομικά στοιχεία. Μόλις κατανοήσετε τα πράγματα που θέλουν να κάνουν οι χρήστες σας, μπορείτε να διαμορφώσετε λειτουργίες συστήματος όπως φίλτρα αναζήτησης, υποστήριξη αναζήτησης ελεύθερου κειμένου, ενεργοποίηση αυτόματης πρότασης και δημιουργία θεματικών ομαδοποιήσεων που υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να κατανοήσετε ποιες πληροφορίες είναι πιο σημαντικές για τους χρήστες, ώστε να μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στην περιγραφή και την προσθήκη ετικετών.

Πρότυπα + χαρακτηριστικά περιουσιακών στοιχείων + επιχειρηματικός τομέας + ανάγκες και συμπεριφορά χρήστη = η βάση μιας εξαιρετικά αποτελεσματικής εμπειρίας αναζήτησης και ανακάλυψης DAM.

ΑΣΚΗΣΗ 1. ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΣ

Ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τον προσδιορισμό του τρόπου οργάνωσης και εμφάνισης πληροφοριών είναι η διεξαγωγή μιας μελέτης ταξινόμησης καρτών. Όπως ορίζεται από ειδικούς στην έρευνα χρηστών Nielsen Norman Groupη ταξινόμηση καρτών είναι

«Μια ερευνητική μέθοδος UX στην οποία οι συμμετέχοντες στη μελέτη ομαδοποιούν μεμονωμένες ετικέτες γραμμένες σε σημειωματάρια σύμφωνα με κριτήρια που έχουν νόημα για αυτούς.

shutterstock_203069269

Αυτή η μέθοδος αποκαλύπτει πώς είναι δομημένη η γνώση του τομέα-στόχου του κοινού-στόχου και χρησιμεύει στη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής πληροφοριών που ταιριάζει με τις προσδοκίες των χρηστών».

Φανταστείτε ότι σχεδιάζετε τον ιστότοπο ενός λιανοπωλητή που πουλά οικιακά είδη. Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα που κυμαίνονται από έπιπλα μέχρι κουτάλια. Προσπαθείτε να καταλάβετε πώς να οργανώσετε την κύρια πλοήγηση του ιστότοπου, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να αναζητούν εύκολα ιδέες ή να πηγαίνουν κατευθείαν στα προϊόντα που αναζητούν. Συγκεντρώνετε μια ομάδα χρηστών και τους παρέχετε μια σειρά προϊόντων και τους ζητάτε να ταξινομήσουν τα προϊόντα σε κατηγορίες και, στη συνέχεια, να επισημάνετε κάθε κατηγορία (αυτή η μέθοδος ονομάζεται ταξινόμηση ανοιχτής κάρτας επειδή δεν δίνονται στον χρήστη προκαθορισμένες κατηγορίες για ταξινόμηση).

Ένα DAM ή παρόμοιο σύστημα μοιάζει πολύ με έναν ιστότοπο λιανικής από πολλές απόψεις, επομένως η χρήση αυτής της μεθόδου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε πώς σκέφτονται οι χρήστες τους τύπους περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει ο οργανισμός σας. Η κατανόηση αυτού μπορεί να σας ενημερώσει για το πώς μπορείτε να διαμορφώσετε την πλοήγηση υψηλού επιπέδου στο σύστημά σας, πώς να επιμελείτε και να παρουσιάσετε στοιχεία και πώς να προσδιορίσετε ποια φίλτρα αναζήτησης μπορεί να είναι σημαντικά.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ

1. Συγκεντρώστε περίπου 30-50 στοιχεία (ναι, τις πραγματικές εικόνες) ή τίτλους (γράψτε αυτές τις πληροφορίες σε κάρτες ευρετηρίου) που αντιπροσωπεύουν το εύρος της συλλογής σας.

2. Προσδιορίστε τις ομάδες χρηστών-στόχων σας και, στη συνέχεια, προσδιορίστε μερικά άτομα ανά ομάδα χρηστών που θα συμμετάσχουν στη μελέτη.

3. Δώστε στους συμμετέχοντες τις εικόνες ή τις κάρτες και ζητήστε τους να ομαδοποιήσουν αυτά τα στοιχεία και να προσθέσουν ετικέτα σε κάθε ομάδα.

4. Επαναλάβετε αυτό για κάθε συμμετέχοντα.

5. Συνθέστε τα αποτελέσματα και εντοπίστε μοτίβα.

Ιδανικά, η ταξινόμηση καρτών γίνεται 1:1, αν και μπορεί να λειτουργήσει καλά και ως άσκηση μικρής ομάδας (3-4 άτομα το πολύ). Η ταξινόμηση καρτών μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως ή εξ αποστάσεως. Εργαλεία εικονικού πίνακα όπως Τοιχογραφία και Miro είναι υπέροχα για αυτό. Εάν εργάζεστε αυτοπροσώπως, εκτυπώστε εικόνες.

Σχεδόν σίγουρα θα βρείτε μερικά εκπληκτικά μοτίβα. Τουλάχιστον, όποιες υποθέσεις εισαγάγατε θα υποστηριχθούν από πραγματικά ποιοτικά δεδομένα, τα οποία θα σας δώσουν εμπιστοσύνη.

Στην επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για την κατανόηση του τρόπου αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών.