Κριτική βιβλίου: „The Furry Princess“

Κριτική βιβλίου: „The Furry Princess“

Januar 21, 2023 0 Von admin

…είναι χορεύτρια μπαλέτου!

Η συγγραφέας Vicki Crain δημιούργησε μια απόκοσμη, αλλά αδέξια, μικρή τίγρη που ονομάζεται Sasha, η οποία είναι μια πριγκίπισσα στο βασίλειό της, το μικρότερο παιδί του βασιλιά και της βασίλισσας. Σε αυτό το πολύχρωμο παιδικό βιβλίο με εικόνες, που εικονογραφήθηκε από τον Κρίστοφερ Σκοτ ​​Μπελ, το βασίλειο όπου ζει η Σάσα είναι κατοικημένο με αξιολάτρευτα ζώα που λατρεύουν να χορεύουν.

Από την ιστοσελίδα του βιβλίου:
Η πριγκίπισσα Σάσα –η νεότερη σε μια βασιλική οικογένεια τίγρεων– πρόκειται να παρουσιαστεί στο βασίλειο. Καθώς ετοιμάζεται να παραλάβει δημόσια την τιάρα της, οι ανασφάλειές της βγαίνουν στο φως. Είναι ντροπαλή, δύστροπη και αδέξια (έχει πολύ μεγάλα πόδια!). Η καλύτερή της φίλη, η Cami, την πείθει να παρακολουθήσει μαθήματα μπαλέτου όπου βρίσκει αυτοπεποίθηση, κάνει νέους φίλους και μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό της.

Οι αναγνώστες του 4dancers.org ίσως θυμούνται μια συνέντευξη με τη Vicki Crain που αγγίζει την προηγούμενη εμπειρία της ως χορεύτρια και τη γένεση αυτού του εικονογραφημένου βιβλίου. Αλλά το άλλο συναρπαστικό ψήγμα της ιστορίας είναι το έργο Kickstarter που χρηματοδότησε Η γούνινη πριγκίπισσα. Εγκαταλείποντας την παραδοσιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να πάρει χρόνια από την υποβολή έως τη δημοσίευση, η Vicki Crain και ο Christopher Scott Bell μπόρεσαν να δουν τη δημιουργία τους στα χέρια τους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Κατάφεραν επίσης να μετρήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών πηγαίνοντας απευθείας σε αυτούς μέσω του προγράμματος Kickstarter. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να χρηματοδοτηθούν και να βγει το βιβλίο τους –το πρώτο σε μια προγραμματισμένη σειρά– από το έδαφος.

Η Σάσα εξασκείται στο barre, συγγραφείς με ευγένεια εικόνας

Σαν την ίδια τη Σάσα την τίγρη!

Η αδεξιότητα της Σάσα πηγάζει από τα μεγάλα πόδια της (σκεφτείτε: γιγάντιο γατάκι με δισκέτες) που την κάνουν να σκοντάφτει στη φούστα της. Είναι τρομοκρατημένη μήπως ντροπιαστεί μπροστά σε ολόκληρο το βασίλειο όταν της δώσουν την πριγκίπισσα τιάρα της. Η φίλη της Cami, γερανός, προτείνει στη Sasha να παρακολουθήσει τα μαθήματα μπαλέτου της όπου θα μάθει να είναι χαριτωμένη. Αλλά μια πριγκίπισσα στο μάθημα μπαλέτου είναι πολύ εμφανής, οπότε η Σάσα παρακολουθεί μαθήματα κρυφά. Κανείς εκτός από την Cami δεν ξέρει ότι είναι βασιλική οικογένεια.

Χωρίς την πίεση να είναι πριγκίπισσα, η Σάσα μπορεί να μπερδέψει και να πέσει κάτω. Μπορεί να δοκιμάσει πράγματα χωρίς να φοβάται ότι θα την κοιτάξουν κατάματα ή θα την κρίνουν. Φυσικά, σημαίνει επίσης ότι μπορεί να την κοροϊδεύουν και να την κοροϊδεύουν επειδή κάνει τα ίδια πράγματα. Σε μια ακρόαση για τον Καρυοθραύστη στη σχολή μπαλέτου, σκοντάφτει πάνω από μια ομάδα ιδιότροπων φλαμίνγκο και τρέχει έξω, ταπεινωμένη.

Ευτυχώς, τρέχει κατευθείαν στο καμαρίνι της πρώτης μπαλαρίνας του σχολείου, Juliette, που τυχαίνει να είναι και τίγρη! Η όμορφη και ταλαντούχα βασική μπαλαρίνα εξομολογείται ότι έχει και μεγάλα πόδια αλλά κοιτάξτε πόσο χαριτωμένη αυτή είναι. Κάνει μια ευχάριστη συζήτηση στη νεαρή Σάσα και την προτρέπει να προσπαθήσει ξανά.

Αυτή τη φορά η Σάσα πετά στα ύψη! Όταν παίρνει έναν σόλο ρόλο – και ένα συγχαρητήριο νεύμα από τη Juliette – οι άλλοι χορευτές μένουν έκπληκτοι. Αφού η Σάσα λέει στη μητέρα της για τον φόβο της να βρεθεί στη σκηνή, η βασίλισσα της δίνει την τιάρα για να φορέσει κάτω από το κοστούμι της. Πιστεύει στον εαυτό της και ρίχνεται στον ρόλο της. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αδερφών της, εντυπωσιάζονται από τον χορό της και συγκλονίζονται όταν αποκαλύπτεται ότι είναι πριγκίπισσα.

Ζωγραφική ευγένεια συγγραφέων

Οι φωτεινές απεικονίσεις των ζώων που χορεύουν είναι εντυπωσιακές και ακριβείς. Αυτό το βιβλίο δεν προορίζεται να είναι ένας οδηγός διδασκαλίας, επομένως δεν περιμένουμε ότι ο χορός θα είναι τέλειος, αλλά είναι ωραίο να βλέπουμε μυτερά πόδια και χέρια σε σωστές στάσεις. Μου αρέσει που στις σκηνές «μάθησης» οι χαρακτήρες μας παρουσιάζονται γυρισμένοι ή με λυγισμένα γόνατα, σε αντίθεση με την έμπειρη Cami που παρουσιάζεται με σωστή προσέλευση κ.λπ.

Πέρα από το θέμα του να πιστεύεις στον εαυτό σου, αυτό το γοητευτικό βιβλίο χρησιμεύει επίσης για να μας υπενθυμίσει —είτε είμαστε χορευτές είτε γονείς και δάσκαλοι χορευτών— ότι είναι εντάξει να αποτύχεις. Η Σάσα δεν είναι επιτυχημένη σε ό,τι κάνει και παραδόξως, ο κόσμος το κάνει δεν τέλος. Στην πραγματικότητα, της δίνονται περισσότερες ευκαιρίες όταν αποτυγχάνει. μπορεί να δοκιμάσει πολλά πράγματα μέχρι να βρει αυτό που της ταιριάζει.

Η γούνινη πριγκίπισσα μπορεί να δείξει στους μικρούς αναγνώστες ότι ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό της επιτυχίας. Η Σάσα δεν κάνει μαθήματα μπαλέτου για να γίνει πρίμα μπαλαρίνα. Ενώ βλέπει την άλλη τίγρη Juliette ως πρότυπο, στόχος της είναι να είναι αρκετά χαριτωμένη ώστε να μην σκοντάφτει στα πόδια της. Οτι είναι το όραμα της επιτυχίας της Σάσα. Ένας άλλος χορευτής μπορεί να συμμετάσχει σε μαθήματα για να γνωρίσει νέους ανθρώπους. ακόμα ένας άλλος μπορεί να απολαύσει να μαθαίνει νέα πράγματα. Οχι όλοι θέλει να είσαι ο καλύτερος. Κάποιοι απλά θέλουν είναι.

Όπως αναφέρθηκε, αυτή είναι η πρώτη σε μια προγραμματισμένη σειρά. Οι αναγνώστες θα μαγευτούν βλέποντας τους φίλους των ζώων τους σε περισσότερες ιστορίες – ελπίζουμε ότι θα περιλαμβάνουν και χορό.

Vicki Crain, συγγραφέας

Η Vicki Crain εργάζεται στο τμήμα Marketing στο The Joffrey Ballet. Είναι πρώην χορεύτρια και δασκάλα και πέρασε πολλά χρόνια ως ανεξάρτητη συγγραφέας τεχνών και πολιτισμού με έδρα το Σικάγο, εστιάζοντας στον χορό. Είναι κάτοχος πτυχίου στα αγγλικά και είναι συγγραφέας του blog Rogue Ballerina.

Κρίστοφερ Σκοτ ​​Μπελ, εικονογράφος

Ο Christopher Scott Bell είναι ένας ανεξάρτητος εικονογράφος που έλαβε το πτυχίο του στην εικονογράφηση από την Αμερικανική Ακαδημία Τέχνης του Σικάγο. Ήταν καλλιτέχνης σε όλη του τη ζωή, αλλά συνεργαζόταν Η γούνινη πριγκίπισσα ήταν ο καταλύτης για να συνεχίσει ο Chris την αγάπη του για την εικονογράφηση ως καριέρα.

Τόσο ο συγγραφέας όσο και ο εικονογράφος είναι προσβάσιμοι μέσω της ιστοσελίδας του βιβλίου, Η γούνινη πριγκίπισσα. Το βιβλίο μπορεί επίσης να αγοραστεί από τον ιστότοπο.

Παρακαλούμε ακολουθήστε, κάντε like ή κοινοποιήστε: