Η ασφάλιση των ενοικιαστών καλύπτει κοσμήματα;

Η ασφάλιση των ενοικιαστών καλύπτει κοσμήματα;

Januar 15, 2023 0 Von admin
Εικόνα της Judith Zimmermann στο Unsplash

Εάν νοικιάζετε ένα διαμέρισμα ή ένα αρχοντικό, η ασφάλεια ενοικιαστών (HO-4) θα καλύψει την προσωπική σας περιουσία. Ο κύριος σκοπός της ασφάλισης των ενοικιαστών είναι να καλύψει τα προσωπικά αντικείμενα του ενοικιαστή. Ναι, αυτό περιλαμβάνει τα κοσμήματά σας. Άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ρούχα, έπιπλα, συσκευές και άλλα. Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενοικιαστών περιλαμβάνει μια ρήτρα για προσωπική περιουσία που σημαίνει ότι εάν το ακίνητό σας κλαπεί ή καταστραφεί λόγω καλυπτόμενου κινδύνου, θα σας επιστραφεί η αξία του ακινήτου. Αυτός ο οδηγός θα επικεντρωθεί ειδικά στα κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων των βέρες που μπορεί να κλαπούν ή να καταστραφούν στο ενοικιαζόμενο ακίνητο. Θα καλύψουμε τα βασικά όρια συμβολαίου και πώς μπορείτε να τα αυξήσετε με την ασφαλιστική σας περιουσία.

Οι ενοικιαστές καλύπτουν κοσμήματα; Ναι, η ασφάλεια των ενοικιαστών καλύπτει κοσμήματα (συμπεριλαμβανομένων των δαχτυλιδιών αρραβώνων), αλλά μόνο εάν κλαπούν. Οι αξιώσεις κοσμημάτων περιορίζονται σε έναν κίνδυνο για την ασφάλιση των ενοικιαστών και αυτός ο κίνδυνος είναι η κλοπή. Εάν θέλετε να επεκτείνετε τους κινδύνους για τα κοσμήματα, πρέπει να αγοράσετε έναν ξεχωριστό αναβάτη. Το όριο κάλυψης για κάθε κόσμημα είναι 1.000-1.500 $. Εάν η βέρα ή το χρυσό κολιέ σας αξίζει περισσότερο από 1.500 $, θα πρέπει να το προγραμματίσετε ανεξάρτητα και αυτό θα αυξήσει το ασφάλιστρό σας. Εναλλακτικά, εξετάστε την ασφάλιση κάλυψης κοσμημάτων ανεξάρτητα από την ασφάλιση των ενοικιαστών σας.

Η Ασφάλιση Ενοικιαστών αντιμετωπίζει τα κοσμήματα διαφορετικά

Η κάλυψη κοσμημάτων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενοικιαστών είναι διαφορετική από άλλες ασφάλειες κατοικίας. Κοσμήματα όπως χρυσά/ασημένια κολιέ, βέρες και άλλα έχουν ειδικούς κανόνες διεκδίκησης. Ενώ η προσωπική περιουσία όπως φορητοί υπολογιστές ή ψυγεία θα καλύπτεται από επώνυμους κινδύνους όπως πυρκαγιά ή τυφώνες, τα κοσμήματα περιορίζονται στην κλοπή. Η ασφαλιστική εταιρεία θα σας αποζημιώσει μόνο για τα κοσμήματά σας εάν κλαπεί στο διαμέρισμα. Εάν τα κοσμήματα κλάπηκαν έξω από το διαμέρισμα, δικαιούστε μόνο το 10% της αγοραίας αξίας.

Η ασφάλιση ενοικιαστών τείνει να έχει 16 επώνυμους κινδύνους στους οποίους οι ενοικιαστές μπορούν να υποβάλουν αξιώσεις εάν τα υπάρχοντά τους έχουν υποστεί ζημιά. Αυτό περιλαμβάνει φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές, τυφώνες, χαλαζοθύελλες, το βάρος του χιονιού. Ακόμη και κίνδυνοι όπως ο βανδαλισμός καλύπτονται. Εάν τα προσωπικά σας αντικείμενα έχουν υποστεί ζημιά από οποιονδήποτε από τους κατονομαζόμενους κινδύνους που αναφέρονται στο συμβόλαιό σας, μπορείτε εύκολα να διεκδικήσετε αποζημίωση. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλεισμοί και περιορισμοί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν το πολύ 1.500 $ ανά είδος, εκτός εάν αυξήσετε συγκεκριμένα το όριο για ένα συγκεκριμένο είδος. Αυτή είναι μια καλή ιδέα για ακριβά κοσμήματα όπως τα διαμαντένια δαχτυλίδια αρραβώνων.

Ο μόνος καλυμμένος κίνδυνος για κοσμήματα στην ασφάλιση ενοικιαστών (HO-4) είναι η κλοπή – εκτός εάν τροποποιήσετε συγκεκριμένα τους κινδύνους.

Υπάρχουν εξαιρέσεις για κοσμήματα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενοικιαστών επειδή τα κοσμήματα μπορεί να γίνουν πολύ ακριβά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες το αντιμετωπίζουν διαφορετικά από όλα τα άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και εάν δεν επεκτείνετε συγκεκριμένα τους κινδύνους ή δεν ασφαλίσετε ένα συγκεκριμένο κόσμημα, δεν θα καλύπτεστε. Είναι δυνατό να αγοράσετε έναν αναβάτη που μπορεί να τροποποιήσει την πολιτική σας για ενοικιαστές HO-4 για να επεκτείνει την κάλυψη κινδύνου σε όλα τα κοσμήματα του νοικοκυριού σας. Αυτό συνιστάται για άτομα που έχουν κοσμήματα κάτω των 1.500 $ και θέλουν να τα ασφαλίσουν ταυτόχρονα.

Όρια αξίωσης για κοσμήματα σε ασφάλειες ενοικιαστών

Εάν τροποποιήσετε την πολιτική σας και επεκτείνετε την κάλυψη κινδύνου στα κοσμήματα, εξακολουθείτε να έχετε συνολικά όρια στις αξιώσεις που μπορείτε να υποβάλετε. Αυτά ονομάζονται «όρια ευθύνης» και αντιπροσωπεύουν το μέγιστο ποσό κάλυψης που έχετε στη διάθεσή σας. Τα περισσότερα προσωπικά ακίνητα έχουν ένα όριο ευθύνης μεταξύ 20.000-100.000 $ και σε σπάνιες περιπτώσεις, ανέρχονται έως και 200.000 $. Αυτό είναι το συνολικό συνδυασμένο ποσό που δικαιούστε εάν όλα τα αντικείμενα στην ενοικιαζόμενη ιδιοκτησία σας κλαπούν ή καταστραφούν από έναν επώνυμο κίνδυνο.

Οι επιμέρους υποκατηγορίες στοιχείων έχουν τα δικά τους υποόρια ευθύνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή στα επιμέρους όρια για τα κοσμήματα σύμφωνα με την πολιτική ενοικίασης. Όλα τα είδη υψηλής αξίας, όπως πυροβόλα όπλα, κοσμήματα, τέχνες και μετρητά, υπόκεινται σε υποόρια κατηγοριών. Για μετρητά, το δευτερεύον όριο είναι συνήθως 200 $, εκτός εάν το αυξήσετε. Για κοσμήματα αυτό το υποόριο μπορεί να είναι 3.000 $. Μπορείτε να αυξήσετε τα επιμέρους όρια για την ιδιοκτησία μεμονωμένα, συμβουλευόμενοι τον ασφαλιστικό σας πράκτορα. Παρόμοια με την επέκταση του καλυπτόμενου κινδύνου, είναι επίσης δυνατό να επεκτείνετε τα υποόριά σας για όλες τις αξιώσεις κοσμημάτων. Όσο υψηλότερο είναι το όριο, τόσο υψηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρά σας.

Πώς να αυξήσετε την κάλυψη κοσμημάτων στην ασφάλιση HO-4

Για να αυξήσετε την κάλυψη κοσμημάτων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενοικιαστών (HO-4), πρέπει να προγραμματίσετε μεμονωμένα κοσμήματα. Η διαδικασία «προγραμματισμού» στην ασφάλιση σημαίνει ότι αγοράζετε έναν συγκεκριμένο αναβάτη ή μια έγκριση που ενισχύει την κάλυψη σε ένα συγκεκριμένο κόσμημα. Παράδειγμα: Μπορείτε να προγραμματίσετε μια βέρα αξίας 10.000 $ και αυτό θα την ασφαλίσει για την πλήρη αξία.

Η ασφαλιστική εταιρεία θα απαιτήσει ατομικό προγραμματισμό για διαφορετικά είδη υψηλής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ακριβά κοσμήματα, θα σας κάνουν να ασφαλίσετε αυτά τα κομμάτια σε μεμονωμένα χρονοδιαγράμματα. Εάν έχετε έναν αναβάτη για ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι και έναν άλλο αναβάτη για ένα χρυσό κολιέ, θα πρέπει να αγοράσετε μεμονωμένους αναβάτες για τον καθένα. Διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις σε αυτό και ορισμένες μπορεί να σας επιτρέψουν να αγοράσετε ένα κουβέρτα κοσμήματος για να αυξήσετε το συνολικό όριο και να σας καλύψουν για την πλήρη αξία κάθε αντικειμένου.

Σημείωση: Η ασφαλιστική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα συμβόλαιο ACV (πραγματική αξία μετρητών) για αξιώσεις κοσμημάτων. Αυτό είναι πραγματικά καλό γιατί τα περισσότερα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός εκτιμώνται μακροπρόθεσμα και θα πληρωθείτε σύμφωνα με τη σημερινή αγοραία αξία αντί του χρόνου που αγοράσατε αρχικά το κόσμημα.

Κλοπή κοσμημάτων έξω από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα/σπίτι

Εάν τα κοσμήματά σας κλαπούν έξω από το διαμέρισμα, εξακολουθείτε να καλύπτεστε από προσωπική ιδιοκτησία. Η κάλυψη προσωπικής περιουσίας στην ασφάλιση των ενοικιαστών εκτείνεται σε κάθε μέρος του κόσμου, εκτός εάν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο εξαιρείται από το συμβόλαιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα κοσμήματα που έχουν κλαπεί εκτός του ενοικιαζόμενου ακινήτου δικαιούνται μόνο 10% σε αξιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε όριο ιδιοκτησίας 20.000 $, μπορείτε να διεκδικήσετε μόνο έως και 2.000 $ εκτός εγκατάστασης.

Αξίζει τον κόπο να διευρύνουμε τους κινδύνους;

Αν και είναι δυνατό να αυξήσετε τους κινδύνους, είναι πολύ απίθανο τα κοσμήματά σας να καταστραφούν από πυρκαγιές ή διαρροές νερού περισσότερο από ό,τι πρόκειται να κλαπούν. Αυτό εξαρτάται από την ιδιοκτησία και τον τόπο διαμονής σας. Για παράδειγμα, τα άτομα που νοικιάζουν ένα ασφαλές διαμέρισμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ατυχήματος από πυρκαγιά/πλημμύρα σε σχέση με άτομα που νοικιάζουν ένα παραθαλάσσιο σπίτι. Υπολογίστε τον κίνδυνο με βάση την ατομική σας κατάσταση. Μερικές φορές τα χρήματα δαπανώνται καλύτερα αυξάνοντας την ατομική κάλυψη στα κοσμήματά σας παρά για την τροποποίηση των κινδύνων.