Επιστροφή στο στούντιο και στη σκηνή — με ασφάλεια!

Επιστροφή στο στούντιο και στη σκηνή — με ασφάλεια!

Januar 14, 2023 0 Von admin

Πριν από ένα χρόνο, η ανησυχία γονέων, δασκάλων και μαθητών ήταν οι χορευτές να προπονούνται με ασφάλεια στα σπίτια τους την ώρα που βρίσκονταν έξω από το στούντιο. Ανώμαλες επιφάνειες, τσιμεντένια δάπεδα στο υπόγειο, για να μην αναφέρουμε το περιστασιακό αδέσποτο κατοικίδιο ή το ράφι που μπαίνει ξαφνικά στο δρόμο ενός μεγάλο Beat – όλα είχαν πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού.

Τον Μάιο του 2020, η Δρ Danelle Dickson, φυσιοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στον χορό και την αθλητική ιατρική στην Ουάσιγκτον, παρείχε στο Dance Advantage μερικές πολύτιμες οδηγίες, τονίζοντας συγκεκριμένα τρόπους με τους οποίους οι χορευτές μπορούν να προπονούνται με ασφάλεια στο σπίτι τους, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποφύγουν τραυματισμούς . Επιστρέφει για να βοηθήσει τους χορευτές να οδηγήσουν πίσω στο στούντιο και στη σκηνή – με ασφάλεια!

Πλεονέκτημα χορού: Μπορείτε να επισημάνετε στατιστικά ή ανέκδοτα στοιχεία από την πρακτική σας που μπορεί να δείξουν τη μείωση των ωρών εκπαίδευσης χορευτών έναντι της αύξησης των τραυματισμών;

Δρ Danelle Dickson: Ο κόσμος του αθλητισμού και του χορού έχει μελετήσει αρκετά τη συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της προπόνησης και της αύξησης των τραυματισμών. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην παρουσία – ή απουσία – τραυματισμών στους αθλητές. Η μείωση των ωρών προπόνησης για τους χορευτές όχι μόνο προκαλεί μειωμένες τεχνικές δεξιότητες, αλλά μειώνει επίσης τη φυσική κατάσταση του χορευτή – κάτι που η έρευνα δείχνει αντίστροφες σχέσεις με τον κίνδυνο τραυματισμού. Ως εκ τούτου, μόλις μειωθεί η ικανότητα λόγω κόπωσης, ο τραυματισμός γίνεται πιο πιθανός στους χορευτές. Μια μελέτη των ελίτ σπουδαστών επαγγελματικού μπαλέτου που έδειξαν χαμηλά επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με πολλούς από τους τραυματισμούς που υπέστησαν σε μια περίοδο 15 εβδομάδων.

Οι τάσεις για τα ποσοστά τραυματισμών στους χορευτές ακολουθούν αυτές των περισσότερων αθλητών. Γενικά, τα υψηλότερα φορτία προπόνησης συνδέονται με μεγαλύτερα ποσοστά τραυματισμών, με διαφορετικούς παράγοντες να αλλάζουν τη ζυγαριά. Αντίθετα, τα χαμηλότερα φορτία προπόνησης έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης που αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

«Οι χορευτές αντιμετωπίζουν κυρίως τραυματισμούς από υπερβολική χρήση, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ότι σχετίζονται με το φορτίο της προπόνησης και επομένως είναι δυνητικά αποτρέψιμες». – Δρ Danielle Dickson

Εξετάζοντας λοιπόν αυτή τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση, ιδανικά θέλουμε να βρούμε το «γλυκό σημείο» στην προπόνηση που μεγιστοποιεί τις δυνατότητες απόδοσης και έχει θετική λειτουργία (γυμναστική) και αποφεύγει τις αρνητικές συνέπειες της προπόνησης (δηλαδή τραυματισμό, ασθένεια, κόπωση και υπερβολική προπόνηση) .

Είδατε αύξηση του ενδιαφέροντος από τους γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους;

Σίγουρα έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των χορευτών γενικά τόσο από γονείς όσο και από δασκάλους/διευθυντές. Η πανδημία έχει αναγκάσει τους χορευτές να εργάζονται σε μη συμβατικούς χώρους, επομένως ο περισσότερος διάλογος για το τι απαιτείται, μαζί με τα πράγματα που χρειάζονται για την επιτυχία έχει σίγουρα συζητηθεί περισσότερο μεταξύ γονέων και δασκάλων.

Βλέπατε τους πελάτες σας να συμμετέχουν σε cross-training είτε για την πρόληψη τραυματισμών είτε απλώς επειδή δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος σε ομαδικά μαθήματα στο στούντιο;

Πολλοί χορευτές -λόγω της πανδημίας- έχουν πλέον τοποθετηθεί σε μια θέση όπου έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην εκπαίδευσή τους. Αυτή είναι μια τεράστια μετατόπιση από τους χορευτές που απλώς εμφανίζονται στην τάξη και ακολουθούν τις οδηγίες του δασκάλου/χορογράφου. Και τα δύο μέρη – χορευτές και δάσκαλοι – έλυναν τα προβλήματα μαζί σε πραγματικό χρόνο, έτσι πολλοί χορευτές είχαν την ευκαιρία να έχουν περισσότερη ιδιοκτησία και να ασκήσουν υπεράσπιση στη διαδικασία εκπαίδευσής τους. Για αυτόν τον λόγο, είδα περισσότερους χορευτές να κάνουν πιο διορατικές ερωτήσεις που τους οδήγησαν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο του cross-training και τα οφέλη του στη συνολική τους φυσική κατάσταση. Επιπλέον, με ένα τέτοιο κενό στη συχνότητα και την ένταση της προπόνησης λόγω της πανδημίας, πολλοί χορευτές είδαν τη χρησιμότητα ενός προγράμματος cross-training για την πρόληψη των απωλειών που αναμένονταν από τη μειωμένη προπόνηση.

Οι δάσκαλοι/διαχειριστές έχουν επίσης ανταποκριθεί στην πρόκληση της εύρεσης καλύτερων λύσεων για τους χορευτές ώστε να προετοιμαστούν επαρκώς για τη χορευτική ζωή καθώς επέστρεφαν στο στούντιο, χρησιμοποιώντας εργαλεία αξιολόγησης και προγράμματα διασταυρούμενης κατάρτισης που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν αυτά τα κενά.

Μπορείτε να δώσετε μια γενική αξιολόγηση της ετοιμότητας των χορευτών να επιστρέψουν στο μάθημα, την παράσταση και τον διαγωνισμό; Ποιος θεωρείτε ότι είναι στην καλύτερη θέση για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες υψηλού αντίκτυπου;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς οι χορευτές είχαν τέτοιες διαφορές στη συμμετοχή στο χορό πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, διάφοροι παράγοντες, όπως η ένταση της προπόνησης, η συχνότητα, η τοποθεσία, οι προηγούμενοι τραυματισμοί και η διασταυρούμενη προπόνηση μπορούν να επηρεάσουν την ετοιμότητα του χορευτή. Δεδομένου ότι τα σημεία εκκίνησης τόσων πολλών χορευτών είναι τόσο μεταβλητά, συνιστάται να ζητήσετε από έναν επαγγελματία χορευτικής ιατρικής να το αξιολογήσει – όπως θα ήταν τυπικό σε οποιοδήποτε άθλημα πριν επιστρέψετε στην πλήρη αθλητική δραστηριότητα.

Μπορούν οι χορευτές να κάνουν αυτοαξιολόγηση της ετοιμότητάς τους και αν ναι, τι θα μπορούσαν να ρωτήσουν τον εαυτό τους για να μάθουν εάν είναι προετοιμασμένοι;

Δημιούργησα από κοινού ένα εργαλείο όπου οι χορευτές μπορούν πλέον να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους αντικειμενικά για να κατανοήσουν με σαφήνεια πού βρίσκονται και πού πρέπει να πάνε στη συνέχεια – ονομάζεται οθόνη ετοιμότητας για χορό. Εύκολο στην ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού σας, και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, χρειάζονται μόνο περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί! Επιπλέον, με αποτελέσματα σε περίπου 72 ώρες, μπορείτε να έχετε αποτελέσματα που είναι εύκολο να ερμηνευτούν και να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Είσαι έτοιμος για χορό; Δοκιμάστε τον εαυτό σας εδώ!

(Όλες οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά της Dr. Danelle Dickson από το ιατρείο της.)

Ο Δρ. Danelle Dickson, PT, DPT, OCS είναι αδειούχος φυσιοθεραπευτής, ειδικός στις παραστατικές τέχνες, κλινικός ορθοπεδικός και ιδιοκτήτης στο Performance Plus Φυσικοθεραπεία. Είναι επίσης οικοδέσποινα του Χορεύοντας γύρω από ελέφαντες Podcast, δημιουργός του Dancebridge Online – ένα πρόγραμμα cross-training για χορευτές, συνιδρυτής μιας επιχειρηματικής καθοδήγησης για γυναίκες μειονότητες: The Black Female Foundationκαι συνιδρυτής του Dance Ready Project, ένας διαδικτυακός κόμβος για εργαλεία και πόρους για χορευτές. Έχει συνεργαστεί με εταιρίες χορού DC, σχολές χορού DC και αξιόλογες εταιρίες όπως οι Alvin Ailey American Dance Theater, Ailey II και Little Dancer Theater.

Έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Howard, στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ για την ιατρική του χορού, την αξιολόγηση και τη θεραπεία τραυματισμών, και έχει παρουσιάσει επίσης για την Ιατρική του Χορού και το DEI (Diversity, Equity and Inclusion) στη φυσικοθεραπεία σε εθνικό επίπεδο – American Physical Therapy Association (APTA) και διεθνή συνέδρια χορευτικής ιατρικής σχετικά με τη δημοσιευμένη της έρευνα χορού στο International Association of Dance Medicine and Science (IADMS). Τα θέματα των ειδικών περιλαμβάνουν τραυματισμούς χορευτών, πρόληψη τραυματισμών, υποστήριξη ασθενών και επιχειρηματική καθοδήγηση για γυναίκες μειονότητες.

Ακολουθήστε την Dr. Danelle DicksonΊνσταγκραμκαιFacebook.