Εθελοντισμός στις Σεϋχέλλες: Μια Εμπειρία Οικοτουρισμού Διατήρησης

Εθελοντισμός στις Σεϋχέλλες: Μια Εμπειρία Οικοτουρισμού Διατήρησης

März 20, 2018 0 Von admin

Στο μεσαίο τμήμα του αρχιπελάγους των Σεϋχελλών είναι ένα μικρό, ιδιωτικό νησί που επιτυγχάνει μερικές από τις καλύτερες εργασίες διατήρησης στον κόσμο. Αυτή η αξίωση για φήμη υποστηρίζεται από το National Geographic, το οποίο βράβευσε το νησί ως το καλύτερο για τη διατήρηση του φυσικού κόσμου το 2017 και επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στους οικοτουρίστες που προσφέρθηκαν εθελοντικά στις Σεϋχέλλες.

Το North Island είναι ένα παρθένο παράδειγμα του πόσο μικρά, αλλά συνεχή μέτρα διατήρησης μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Γίνονται γρήγορα πρότυπο για την αποκατάσταση των τροπικών νησιών. Η ευκαιρία να προσφερθεί κανείς εθελοντής στις Σεϋχέλλες σε ιδιωτικό νησί (με σημαντικά μειωμένο κόστος) είναι εξαιρετικά σπάνια.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η διατήρηση του Βόρειου Νησιού οραματίζεται στο Noah’s Ark Project – ένα σχέδιο που ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία για να αποκαταστήσει το νησί στην παλιά του αίγλη και να δώσει στην ιθαγενή χλωρίδα και πανίδα την ευκαιρία να ξανακατοικήσει και να αναζωογονηθεί. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση φοινίκων καρύδας, τη φύτευση της αυτόχθονης χλωρίδας (η οποία με τη σειρά της προσελκύει φυσικά αυτόχθονα είδη πουλιών), την παρακολούθηση των απειλούμενων πληθυσμών της Πράσινης και κρίσιμα απειλούμενης με εξαφάνιση της χελώνας Hawksbill και την παρακολούθηση των ειδών ψαριών που εμφανίζονται γύρω από το νησί. Πρέπει να δοθούν πολλά εύσημα σε όσους προσφέρονται εθελοντικά στις Σεϋχέλλες και συνεισφέρουν τον χρόνο τους.

Η γιγάντια χελώνα Aldabra, η οποία σχεδόν εξαφανίστηκε κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, έχει επίσης επανεισαχθεί και ο πληθυσμός της τώρα ευδοκιμεί. Εννιακόσια χωροκατακτητικά ινδικά πτηνά Myna εξαφανίστηκαν σε ένα μόνο έτος, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει 9-12 στο νησί σήμερα. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης εδώ, το νησί διοικούνταν από αρουραίους, καρύδες και εισβολικά πουλιά.

Ο κορυφαίος θηρευτής του Βόρειου Νησιού σήμερα είναι η Κικινάρα των Σεϋχελλών – ένα από τα 13 είδη και 17 υποείδη πτηνών που απαντώνται μόνο στις Σεϋχέλλες. Τα είδη πουλιών που εμφανίζονται τώρα είναι εξαιρετικά πολύτιμα, συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχελλών White-Eye, του Blue Pigeon και Moor Hen, αρκετά από τα οποία παρακολουθούνται καθημερινά. Απώτερος στόχος είναι η επιστροφή του Seychelles Magpie-Robin, καθώς και του Seychelles Paradise Flycatcher.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΡΛΩΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΝΗΣΙ

Όσοι εθελοντές στις Σεϋχέλλες πραγματοποιούν περιπολίες με χελώνες καθημερινά με την ανατολή του ηλίου – προτού οποιοσδήποτε άλλος φυτέψει ένα αποτύπωμα στην άμμο. Η περίοδος φωλεοποίησης του Hawksbill διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και η Πράσινη Χελώνα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, επομένως υπάρχει δραστηριότητα χελώνας όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, μπορείτε να βρείτε φρέσκα ίχνη χελώνας καθημερινά. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε μερικές χελώνες να αναδύονται και να γεννούν τα αυγά τους!

Οι οικοτουρίστες που συμμετέχουν εθελοντικά στις Σεϋχέλλες λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις για να μην προκαλέσουν στενοχώρια στα ζώα όταν πιέζονται οι χελώνες και όταν διασφαλίζουν ότι οι φωλιές που ανακαλύφθηκαν είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερες – κυρίως συσσωρεύοντας σωρούς άμμου από πάνω και συσκευάζοντάς την σφιχτά και μετά σημαδεύοντας τις φωλιές. Τα αυγά της χελώνας μπορούν να αντέξουν τεράστιες πιέσεις και αυτό τα προστατεύει επίσης από το θήραμα των καβουριών. Τα αυγά μπορούν να εκκολαφθούν μέσα σε δύο μήνες. Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης των χελωνών που φθάνουν στην ενηλικίωση είναι περίπου 1 στις 10.000… Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι όσο το δυνατόν περισσότερα αυγά προστατεύονται.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΕΚΚΟΛΑΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ

Η περίοδος επώασης για τις φωλιές της χελώνας Hawksbill είναι περίπου 60 ημέρες και περίπου 55 ημέρες για τις φωλιές της πράσινης χελώνας. Αυτό σημαίνει ότι το νησί έχει συνήθως φωλιές λόγω εκκόλαψης οποιαδήποτε στιγμή του έτους, με τις κορυφές σε αριθμό φωλιών να εκκολάπτονται τον Φεβρουάριο/Μάρτιο (ως αποτέλεσμα της αιχμής φωλιάς Hawksbill που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο/Ιανουάριο και τον Αύγουστο /Σεπτέμβριος (ως αποτέλεσμα της αιχμής πράσινης φωλιάς που καταγράφηκε τον Ιούνιο/Ιούλιο).

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΝΗΣΙ

Υπάρχει μια καταπληκτική σειρά θαλάσσιας ζωής στα ζεστά νερά των Σεϋχελλών, συμπεριλαμβανομένων των περίεργων χελωνών, των καρχαριών των υφάλων με λευκή άκρη, των πεταλούδων, των ψαριών γωνίας, των χοιροειδών, των ακτίνων του αετού και πολλών πολλών άλλων. Οι φαλαινοκαρχαρίες φαίνονται επίσης συχνά να κολυμπούν κοντά στην ακτή, γεγονός που παρέχει την ευκαιρία σε έναν εθελοντή από τις Σεϋχέλλες να πλησιάσει το μεγαλύτερο ψάρι του ωκεανού!

Αν σας αρέσει η κολύμβηση με αναπνευστήρα, η εργασία αναγνώρισης ψαριών είναι πραγματικά απολαυστική. Κολυμπάτε με μια υποβρύχια κάμερα και μπορεί να έχετε την ευκαιρία να τεκμηριώσετε ένα σπάνιο ή ακόμα και ένα άγνωστο είδος ψαριού! Ένας εθελοντής από τις Σεϋχέλλες με καταδυτική εμπειρία και καλή γνώση των θαλάσσιων ειδών εκτιμάται ιδιαίτερα για αυτό το έργο. Υπάρχουν επίσης συνεχείς μελέτες για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους κοραλλιογενείς υφάλους. Υπάρχει ένας πλούτος γνώσεων για μάθηση.

ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΝΗΣΟΥ

Οι οικοτουρίστες που προσφέρονται εθελοντικά στις Σεϋχέλλες περνούν άφθονο χρόνο στο φυτώριο βοηθώντας να φυτέψουν δενδρύλλια και να μάθουν για τα ενδημικά είδη φυτών. Πολλά είναι καρποφόρα και έχουν βοηθήσει στη φυσική επανεπίσκεψη ενδημικών ειδών πουλιών, όπως το Μπλε Περιστέρι. Είναι τόσο εκπληκτικό όταν τα είδη επιστρέφουν στα φυσικά τους ενδιαιτήματα με δική τους βούληση.

Η ομάδα διατήρησης των Σεϋχελλών προσπαθεί να φυτέψει όλα τα σπορόφυτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έχει καλή βροχή. Το επόμενο καθήκον είναι να ξεκινήσετε ξανά με νέα σπορόφυτα, επομένως πρέπει να γίνει πολύ δουλειά από αυτούς που έρχονται εθελοντές στις Σεϋχέλλες! Σε περισσότερα από 1000 αυτόχθονα φυτά δίνεται μόνιμη στέγη κάθε εβδομάδα.

ΦΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΝΗΣΙ

Χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φτάσετε στο Βόρειο Νησί μέσω φέρι, το οποίο παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να τα πάρετε όλα και να νιώσετε τον ενθουσιασμό που θα ζήσετε να συσσωρεύεται. Το χρώμα του ωκεανού συχνά γίνεται γαλάζιο όταν φτάσετε στο νησί. Το περιβαλλοντικό ζευγάρι περιμένει στην παραλία για να σας χαιρετήσει όταν φτάσετε.

Οι περιβαλλοντικοί διαχειριστές, ο Tarryn και ο CJ είναι μαζί στο νησί εδώ και 3 χρόνια. Η πρώτη ιδέα για οικοτουρίστες που προσφέρονται εθελοντικά στις Σεϋχέλλες είναι να δουν το δωμάτιο των αρουραίων, όπου κάθε εισερχόμενο αντικείμενο ελέγχεται για λαθρεπιβάτες τρωκτικά. Οι αρουραίοι κυβέρνησαν το νησί για 200 χρόνια έως ότου εξαφανίστηκαν επιτυχώς, το οποίο ήταν το πρώτο σημαντικό επίτευγμα διατήρησης του Βορείου Νησιού.

https://www.youtube.com/watch?v=-HUvY6rjYN4

Η μεταφορά γύρω από το Βόρειο Νησί γίνεται με τα πόδια, το καρότσι του γκολφ ή το ποδήλατο. Ένας εθελοντής από τις Σεϋχέλλες παίρνει επίσης μια στολή προσωπικού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ετοιμάσει μια μεγάλη βαλίτσα. Υπάρχουν επίσης πολλά προσιτά και πολύ φιλόξενα Air BnB για να μείνετε στο Mahé πριν φτάσετε στο Βόρειο Νησί ή πριν αναχωρήσετε για το σπίτι, και η τοπική μεταφορά είναι μια εξαιρετική εμπειρία.

ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΤΟ

Τα γεύματα του προσωπικού στο North Island σερβίρονται σε μπουφέ και σε τεράστιες ποσότητες. Ένας εθελοντής από τις Σεϋχέλλες λαμβάνει το δικό του πιάτο και μαχαιροπίρουνα, το προσωπικό της κουζίνας μαζεύει το φαγητό που επιλέγει και εσείς κάνετε το δικό σας πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για φαγητό έχετε επίσης την ευκαιρία να καθίσετε με το τοπικό προσωπικό και να μάθετε περισσότερα για τη ζωή στο νησί. Υπάρχει επίσης ένα τοπικό κατάστημα ανοιχτό 3 φορές την εβδομάδα, το οποίο πουλάει διάφορα είδη, όπως ποτά και σνακ.

ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΙΒΑ ΣΕΥΧΕΛΛΩΝ

Υπάρχουν 155 νησιά που περιλαμβάνουν τις Σεϋχέλλες, αλλά μόνο δύο νησιά όπου ο κύριος όγκος των αγαθών και των τουριστών φθάνει στην ξηρά – το Praslin και το La Digue, και τα δύο φημισμένα για την ομορφιά τους και τη θρυλική coco de mer. Ένας εθελοντής από τις Σεϋχέλλες θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αυτά τα νησιά κατά τη διάρκεια της διαμονής του, εάν το επιθυμείτε. Το 90% του πληθυσμού των Σεϋχελλών βρίσκεται στο Μαέ και οι Σεϋχέλλες στο σύνολό τους έχουν επηρεαστεί από την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη σε όλη την ιστορία τους. Υπάρχουν επίσης στοιχεία πειρατών που χρησιμοποίησαν τα νησιά το 18οου αιώνας. Είναι μια πολύ διαφορετική χώρα για να επισκεφθείτε.

εθελοντής στις Σεϋχέλλες στο Βόρειο Νησί

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΝΗΣΙ

Το πρόγραμμα εργασίας Wildlife ACT για οικοτουρίστες που προσφέρονται εθελοντικά στις Σεϋχέλλες είναι ευέλικτο και μπορείτε να επιλέξετε ποιες εργασίες σας αρέσουν περισσότερο και ποιες ημέρες θέλετε να απογειωθείτε. Υπάρχει ακόμη και η επιλογή να κάνετε κάμπινγκ στην παραλία αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να δείτε αναδυόμενες χελώνες, αλλά μην περιμένετε να κοιμηθείτε πολύ! Ο ενθουσιασμός είναι πολύ μεγάλος.

Υπάρχουν επίσης συνεχείς μελέτες εδάφους και έρευνα για τη συμπεριφορά της γιγάντιας χελώνας Aldabra. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση των μοτίβων κίνησης των ατόμων με τη λήψη θέσεων GPS. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί ποιες περιοχές συχνάζουν συγκεκριμένα άτομα και γιατί.

,

Μια ήπια πεζοπορία στο Spa Hill (ένα από τα τρία ψηλότερα σημεία του νησιού) είναι επίσης ένα τεράστιο επίκεντρο για κάθε εθελοντή από τις Σεϋχέλλες. Αυτό δίνει μια πραγματική πανοραμική θέα του νησιού. Αγναντεύετε με χαρά τις ακατοίκητες παραλίες, καθώς ο ιδιοκτήτης του νησιού επιτρέπει μόνο 50% πληρότητα ανά πάσα στιγμή. Συχνά μπορεί να νιώθεις ότι έχεις μεγάλο μέρος του νησιού μόνος σου…

Δεν μπορώ να σας ενθαρρύνω αρκετά να επισκεφτείτε το Βόρειο Νησί και να συμβάλετε σε κάτι πραγματικά ουσιαστικό, προσφέροντας εθελοντισμό στις Σεϋχέλλες και βοηθώντας στις προσπάθειες διατήρησης του νησιού που γίνονται. Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση για εθελοντισμό στις Σεϋχέλλες και βοηθήστε να κάνετε τη διαφορά