Βαθιά κατάδυση: Πώς το δίκτυο ως υπηρεσία (NaaS) βοηθά την υιοθέτηση του cloud

Βαθιά κατάδυση: Πώς το δίκτυο ως υπηρεσία (NaaS) βοηθά την υιοθέτηση του cloud

Dezember 4, 2022 0 Von admin

Ρίξτε μια ματιά στις συνεδρίες κατ‘ απαίτηση από τη Σύνοδο Κορυφής Low-Code/No-Code για να μάθετε πώς να καινοτομείτε με επιτυχία και να επιτύχετε αποτελεσματικότητα, αναβαθμίζοντας και κλιμακώνοντας τους πολίτες προγραμματιστές. Παρακολουθήσετε τώρα.


Η υιοθέτηση του υπολογιστικού νέφους και η μετάβαση των εταιρικών εφαρμογών σε δίκτυα εσωτερικής εγκατάστασης έχουν κάνει τις εταιρικές υποδομές δεδομένων όλο και πιο πολύπλοκες. Οι εργαζόμενοι σήμερα χρειάζονται πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές για την εργασία τους, εφαρμογές που είναι ευαίσθητες σε λανθάνουσα κατάσταση και απαιτούν υψηλής απόδοσης και αξιόπιστη συνδεσιμότητα δικτύου.

Ενώ ορισμένες εφαρμογές μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα σύννεφο, άλλες πρέπει να ρυθμιστούν σε ένα εντελώς διαφορετικό cloud. Αυτή η πρακτική μειώνει κατά πολύ την ευελιξία της αρχιτεκτονικής ενός δικτύου. Η ευελιξία δικτύου έχει επίσης δημιουργήσει νέα προβλήματα για τις ομάδες πληροφορικής, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό τεράστια πίεση για να διασφαλίσουν ότι τα εταιρικά δίκτυα παραμένουν αξιόπιστα, ασφαλή, επεκτάσιμα και συμβατά.

Πάνω από μια δεκαετία πριν, η οργανωτική ευελιξία θεωρούνταν ως μπόνους παρά ως αναγκαιότητα, και σίγουρα όχι στην κορυφή της εταιρικής ατζέντας. Όμως, με τον ρυθμό της καινοτομίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τον χρόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τις δικές τους υποδομές δικτύου. Ως αποτέλεσμα, η σημασία ενός ισχυρού δικτύου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Το Network-as-a-service (NaaS) γίνεται σιγά-σιγά το μοντέλο κατανάλωσης της επιλογής για να βοηθήσει τους οργανισμούς να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ευελιξίας. Οι λύσεις NaaS επιτρέπουν σε έναν οργανισμό να διασφαλίσει ότι διαθέτει την υποδομή δικτύου και την ασφάλεια εταιρικού επιπέδου για την προστασία του χωρίς να χρειάζεται να διατηρεί το απαραίτητο προσωπικό και πόρους στο εσωτερικό του.

Εκδήλωση

Ευφυής Σύνοδος Ασφάλειας

Μάθετε τον κρίσιμο ρόλο του AI & ML στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις ειδικές περιπτωσιολογικές μελέτες του κλάδου στις 8 Δεκεμβρίου. Εγγραφείτε για το δωρεάν πάσο σας σήμερα.

Κάνε εγγραφή τώρα

Τι είναι το δίκτυο ως υπηρεσία;

Η αρχιτεκτονική NaaS είναι ένα παράδειγμα υπηρεσίας cloud που παρέχει υλικό δικτύωσης, λογισμικό και υπηρεσίες λειτουργίας/συντήρησης ως λειτουργικό κόστος και όχι ως εφάπαξ κόστος.

Εντός των επιχειρήσεων, η ιδέα ως υπηρεσία εδραιώνεται καθώς οι οργανισμοί αγκαλιάζουν το cloud computing και το μοντέλο χρέωσης που βασίζεται στην κατανάλωση. Σύμφωνα με έρευνα εταιρεία IDCτο μοντέλο ως υπηρεσία θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% της υποδομής δικτύου σε ακραίες τοποθεσίες και έως το 50% της υποδομής κέντρων δεδομένων έως το 2024.

Πολλές εταιρικές δραστηριότητες μεταβαίνουν στο cloud και το NaaS είναι μια βιώσιμη αντικατάσταση για συνδέσεις MLPS, ρυθμίσεις δικτύου παλαιού τύπου και πολυάριθμους τύπους υλικού εσωτερικής εγκατάστασης, όπως συσκευές εξισορρόπησης φορτίου και συσκευές τείχους προστασίας.

Το NaaS μειώνει επίσης τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνουν οι υπάλληλοι του δικτύου για τη συντήρηση του δικτύου, καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης και ικανότητας που απαιτείται από τους επαγγελματίες του δικτύου. Για παράδειγμα, οι ειδικοί πληροφορικής μπορούν να χειριστούν το δίκτυο ενός οργανισμού μέσω μιας πύλης αντί να διατηρούν μια ομάδα εργαλείων διαχείρισης δικτύου και στοίβες υλικού.

Διάγραμμα NaaS
Πηγή εικόνας: Cloudflare.

Όπως και άλλες υπηρεσίες cloud, ο πάροχος υπηρεσιών διατηρεί και παραδίδει το μοντέλο NaaS έναντι σταθερής χρέωσης. Και για τις επιχειρήσεις που προτιμούν μια προσέγγιση βασισμένη στη συνδρομή στη δικτύωση επιχειρήσεων, το NaaS παρέχει εξοπλισμό, ενορχήστρωση λογισμικού και διαχείριση με σταθερό επαναλαμβανόμενο κόστος, με υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις μοναδικές επιχειρηματικές απαιτήσεις του χρήστη.

Ως νεότερο μοντέλο για τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας και την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας, το NaaS έχει επηρεάσει σημαντικά την αρχιτεκτονική δικτύων επιχειρήσεων. Επιπλέον, ορισμένοι πάροχοι NaaS ειδικεύονται σε τομείς όπως εξαιρετικά ασφαλείς συνδέσεις, απλές διαμορφώσεις και υπηρεσίες για κινητές και προσωρινές τοποθεσίες.

Πλεονεκτήματα της αρχιτεκτονικής NaaS

Στο παρελθόν, όταν οι εργαζόμενοι σε ένα εσωτερικό δίκτυο συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, η επισκεψιμότητά τους έπρεπε να περάσει πρώτα από την υποδομή εταιρικής δικτύωσης μέσω ενός VPN. Αυτό το μοντέλο έγινε γρήγορα αναποτελεσματικό καθώς οι επιχειρηματικές δραστηριότητες άρχισαν να κινούνται στο cloud. Το cloud computing έχει επίσης γίνει πιο αποτελεσματικό, με περισσότερες δυνατότητες. Σήμερα, ο μετριασμός DDoS, τα τείχη προστασίας, η εξισορρόπηση φορτίου και άλλες βασικές λειτουργίες δικτύωσης μπορούν να εκτελούνται στο cloud, εξαλείφοντας την ανάγκη για εσωτερικές ομάδες IT για τη δημιουργία και τη συντήρηση αυτών των υπηρεσιών.

Για αυτούς τους λόγους, το NaaS είναι μια πιο αποτελεσματική επιλογή από το να βασίζεστε σε εσωτερικά διατηρούμενα WAN. Τέτοια WAN απαιτούν συνεχή συντήρηση και συχνά δημιουργούν σημεία συμφόρησης για την κυκλοφορία δικτύου. Με το NaaS, οι εργαζόμενοι μπορούν να συνδεθούν με τις υπηρεσίες cloud τους απευθείας μέσω ενός εικονικού δικτύου που διαχειρίζεται και προστατεύει ένας εξωτερικός προμηθευτής. Οι ομάδες πληροφορικής δεν χρειάζεται να ξοδεύουν χρόνο για να συμβαδίζουν με τη ζήτηση για υπηρεσίες δικτύου.

Με το NaaS, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν την κυκλοφορία του διαδικτύου τους να ταξιδέψει μέσω της εσωτερικής εταιρικής υποδομής. Αντίθετα, μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να συνδεθούν μέσω ενός προγράμματος περιήγησης και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες cloud που χρειάζονται. Ένας πάροχος NaaS διασφαλίζει τη δραστηριότητα περιήγησής του, προστατεύει τα δεδομένα του και δρομολογεί την επισκεψιμότητά του στον ιστό όπου χρειάζεται για να πάει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν προηγούμενη επένδυση WAN, είναι τυπικοί αγοραστές NaaS. Ωστόσο, και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το μοντέλο NaaS τα τελευταία 10 χρόνια.

Το μοντέλο NaaS έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα, όπως:

  • Βελτιωμένη καθυστέρηση υπηρεσίας: Η μειωμένη καθυστέρηση οδηγεί σε βελτιωμένη ποιότητα ήχου, πιο αποτελεσματική δρομολόγηση κλήσεων και καλύτερη διαχείριση δικτύου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν στην εργασία τους αντί να αποσπώνται από θέματα πληροφορικής.
  • Αυξημένη παραγωγικότητα: Το προσωπικό πληροφορικής (και άλλοι υπάλληλοι) μπορούν να ολοκληρώσουν τις τακτικές τους εργασίες πιο αποτελεσματικά και αποτελεσματικά όταν το δίκτυό τους είναι σε καλή κατάσταση, με λιγότερες δυσκολίες και διακοπές λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγικότητα αυξάνεται. Ο συνεργάτης του NaaS θα παραδίδει μηνιαίες αναφορές, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε ανησυχίες και κρίσιμες τάσεις.
  • Μειωμένο κόστος: Πολλά έξοδα πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής, του υλικού, του λογισμικού, των λειτουργιών και της συντήρησης, μπορεί κάλλιστα να μειωθούν με το NaaS. Το NaaS μειώνει σημαντικά το κόστος επένδυσης κεφαλαίου για τον εξοπλισμό δικτύωσης, καθιστώντας το ελκυστικό για νέους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι περισσότεροι πάροχοι NaaS χρεώνουν μια σταθερή μηνιαία συνδρομή, βοηθώντας τους υιοθετούντες να προγραμματίσουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό πληροφορικής τους.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αρχιτεκτονική NaaS

Οι υπάρχουσες αρχιτεκτονικές NaaS δεν διαθέτουν ευελιξία προμηθευτή, φορητότητα και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν προβλήματα με παλαιού τύπου συστήματα, όπως λογισμικό ή υλικό που δεν είναι συμβατό με τη λύση. Οι περισσότερες δυσκολίες συμβατότητας NaaS προκαλούνται από ξεπερασμένο υλικό ή εφαρμογές εσωτερικής εγκατάστασης που είναι ξεπερασμένες αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Επειδή πολλοί οργανισμοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κέντρα δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης και όχι το cloud για ορισμένες κρίσιμες λειτουργίες ή εφαρμογές, η μετάβαση στο μοντέλο NaaS ενδέχεται να απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια, αν και οι υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους.

>>Μην χάσετε το νέο μας ειδικό τεύχος: Μηδενική εμπιστοσύνη: Το νέο παράδειγμα ασφάλειας.<<

Επειδή μια σύνδεση NaaS δημιουργείται συνήθως χρησιμοποιώντας δημόσια ευρυζωνική «βέλτιστη προσπάθεια», η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο όπου είναι διαθέσιμες ευρυζωνικές συνδέσεις Διαδικτύου, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την απόδοση και τις δυνατότητες στην ταχύτητα της συνδεσιμότητας του τελευταίου μιλίου.

Μια άλλη ανησυχία για ορισμένους οργανισμούς είναι η πιθανότητα απώλειας ελέγχου. Οι υιοθέτες μπορεί να έχουν ανησυχίες σχετικά με την ανταπόκριση της υπηρεσίας και τον έλεγχο των πόρων του δικτύου τους με υπηρεσίες δικτύου που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Ένα μέλλον ευκαιριών

Οι πωλητές NaaS συνήθως δίνουν έμφαση στη λειτουργικότητα SD-WAN εκτός από την απλότητα της ανάγνωσης και της διαχείρισης στο κέντρο του μοντέλου NaaS. Το μοντέλο δικτύου ως υπηρεσία είναι επίσης μια συναρπαστική νέα επιλογή για εταιρείες που θέλουν να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό κώδικα χωρίς την πρόσληψη μηχανικών και την κατασκευή υποδομών υλικού. Με το NaaS, μια εταιρεία μπορεί να εικονικοποιήσει το δίκτυό της και να χρησιμοποιήσει εικονικές οντότητες λογικής για να το ρυθμίσει, αντί να χρησιμοποιεί μεταγωγείς υλικού και κόμβους για την προώθηση της δραστηριότητας του δικτύου

Δεδομένου ότι το NaaS είναι εύκολα προσβάσιμο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και οποιαδήποτε συσκευή, αναμένεται να διαδοθεί σε υβριδικές και μικρές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Οι εργαζόμενοι μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, αρκεί να έχουν σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο και διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Συνήθως ο πάροχος υπηρεσιών θα χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή, αλλά ανάλογα με τον πάροχο υπηρεσιών, η λειτουργικότητα της υποδομής μπορεί να περιλαμβάνεται ή να μην περιλαμβάνεται. ο πελάτης μπορεί να πληρώσει μεμονωμένα για κάθε υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης, του τείχους προστασίας, άλλων υπηρεσιών ασφαλείας και του SD-WAN. Έτσι, μόλις η εταιρεία σας καθορίσει τους επιχειρηματικούς της στόχους και το εύρος των απαιτήσεων υπηρεσιών της, μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο οικονομικό μοντέλο και σύνολο χαρακτηριστικών για τις ανάγκες σας.

Η αποστολή του VentureBeat πρόκειται να αποτελέσει μια ψηφιακή πλατεία της πόλης για τους τεχνικούς λήπτες αποφάσεων ώστε να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη μετασχηματιστική επιχειρηματική τεχνολογία και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές. Ανακαλύψτε τις Ενημερώσεις μας.